O čokoladi

 

Istorija čokolade

Istorija čokolade je duga i opširna, poput svih velikih priča koje su stvorile svet kakav danas poznajemo. Postoje arheološki dokazi da je pre 2600 godina negde u Meksiku kuvana čokoladna smesa, sto čokoladu uvrstava među najstarije napitke poznate čoveku. Mnogi dokazi govore da su pre 14 vekova Maje i Inke pili piće, pravljeno od zrna kakaoa.


Čokolada u kakvoj danas uživamo nastala je zahvaljujući Englezu Džozefu Fraju koji je 1847. kakao prah pomešao sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem. Tako je nastala prva gotova čokoladna poslastica, koja je stekla veliku popularnost širom sveta.


Švajcarac Danijel Peter, partner Nestle-a eksperimentisao je sa mlekom kao sastojkom u čokoladi i 1875. godine napravio prvu mlečnu čokoladu.


Kao vrhunski majstori u pravljenju čokolade, Švajcarci su usavršili njenu proizvodnju i 1879. godine Rudolf Lindt ("Lindt" - jedna od najpoznatijih fabrika čokolade) je napravio čokoladu koja se topila u ustima, "Chocolat Fondant" u kojoj danas svi rado uživamo.


Zanimljivosti

U zapadnoj Africi, najviše u Gani uzgaja se 70% svetskog uzgoja kakaoa.


kakao

Čokoladna industrija koristi 40% svetske proizvodnje badema i 20% svetske proizvodnje lešnika.


1,5 milijardi litara mleka se utroši u ovoj industriji.


Čokolada se čuva na temperaturi između 15,5 i 18° C i to ne duže od dve nedelje.


Švajcarci jedu čokoladu više nego ijedna druga nacija i to 11,5 kg čokolade po glavi stanovnika godišnje.


Najveća čokolada na svetu je teška 5,980 kg. Proizvedena je u kompaniji Nestle (Italija) 2003. godine i ušla u Ginisovu knjigu rekorda.


Slavni ljubitelji čokolade

Godine 1657. u Engleskoj je otvorena prva od niza "kuća čokolade" u kojoj se točio sve popularniji napitak, a poznato je da je kroz istoriju čokolada posmatrana i kao afrodizijak i da ju je koristio i legendarni Kazanova.


Mocart je voleo čokoladu pa joj je posvetio deo u operi "Škola za ljubavnike". Ta njegova naklonost je i uzrok nastanka čokoladne poslastice koja je u njegovu čast nazvana "Mocart kugle".


Napoleon je odlazeći u boj uvek sa sobom nosio čokoladu, kako bi obnavljao enegiju. To se može primetiti i na njegovom čuvenom portretu, gde je prikazan kako jednu ruku drži u džepu prsnika. U toj ruci on zapravo krije čokoladu.

Choco Caffe - Predah od grada u srcu grada

Torte za poručivanje


Prijatelji sajta

 

Choco Caffe

Lokacija 1: Knez Mihajlova 49, 11000 Beograd, Srbija

Lokacija 2: Obilićev Venac 30, 11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 64 / 8382 050

Tel: +381 11 / 8382 053

office@chococaffe.com
www.chococaffe.com

Predah od grada